Agentul frigorific R32 este un freon sintetic, de substitutie definitiva (hidrofluorocarburi) care nu contine clor in molecula (CH2F2, difluormetan). Acest tip de freon apartinand clasei hidroflurocarburi (HFC) nu afecteaza mediul si este printre principalele fluide frigorifice pentru viitor. R32 este un agent frigorific de generatie viitoare, care transporta in mod eficient caldura si are un impact redus asupra mediului.
Caracteristici ale agentului frigorific R32
In prezent, denumirea comerciala a agentilor frigorifici este formata din prefixul „R” urmat de numarul substantei avute in vedere. De remarcat este ca aceasta denumire nu este standardizata la nivel international, aceeasi substanta regasindu-se sub denumiri diferite in functie de tara sau de producator.
Freonul R32 a aparut ca o nevoie de imbunatatire a nivelului de confort, avand in acelasi timp un impact scazut asupra mediului.
R32 nu este un freon retrofit (un nou inlocuitor), dimpotriva el intra in compozitia altor agenti frigorifici: R407C, R410A si altii.
Agentul frigorific R32 are un GWP (Global Warming Potential) de 675, iar ODP (Ozone Depleting Potential) are valoarea 0.
GWP (Global Warming Potential) reprezinta potentialul de incalzire globala care este o masura relativa, indicand gradul de incalzire al unui gaz cu efect de sera in atmosfera. Valoarea GWP depinde de modul in care concentratia de gaz se descompune in timp in atmosfera. Protocolul de la Kyoto din 1997, a avut ca rezultat o schimbare a agentilor frigorifici care au un impact mai redus asupra mediului.
ODP (Ozone Depleting Potential) reprezinta potentialul de epuizare a stratului de ozon datorita unui compus chimic, indicand cantitatea relativa de degradare a stratului de ozon.
Industria de refrigerare si aer conditionat a facut progrese enorme in ultimele doua decenii, in reducerea utilizării de agenti frigorifici care distrug stratul de ozon. Obiectivele initiale ale Protocolului de la Montreal, stabilite in 1987, pentru a reduce emisiile de substante care diminueaza stratul de ozon, sunt atinse si depasite. O alta consecinta a acestor initiative este ca, in cursul anilor 1990 si inceputul acestui secol, a existat o incertitudine considerabila in ceea ce priveste viitoarele optiuni de agent frigorific. Acum, o noua directie a inceput sa apara, definita de agenda globala privind schimbarile climatice si a incalzirii globale.
Vazut dintr-o perspectiva globala, tendinta este catre o industrie care se deplaseaza mai mult spre agenti frigorifici naturali in cazul in care acest lucru este fezabil tehnologic. Agentii frigorifici sintetici sunt inca susceptibili de a juca un rol important in industria de refrigerare si de aer conditionat, dar acest lucru va fi in sisteme cu cea mai mica incarcatura posibila de agent frigorific și cu noi substanțe cu un GWP scazut.
Inflamabilitatea si toxicitatea sunt doi indici de evaluare a sigurantei. R32 este clasificat avand gradul 2, ceea ce inseamna ca este un agent frigorific usor inflamabil.
Freonul R32 vs. agentul frigorific R410A
R32 este adecvat in special pentru utilizarea in aplicatiile in care s-au utilizat freonii R22 sau R410A. Un avantaj al utilizarii freonului R32 este eficienta mai mare decat al agentului frigorific R410A. Presiunea saturata a freonului R32 este similara cu cea a agentului frigorific R410A. R32 are o temperatura critica mai ridicata decat R410A. Caldura necesara pentru evaporarea freonului R32 este mai mare decat cea a freonului R410A. R32 are o capacitate de racire volumetrica mult mai mare decat R410A, ceea ce duce la cresterea eficientei. Densitatea freonului R32 este mai mica decat cea a agentului frigorific R410A, astfel incat cantitatea de incarcare este mai mica, iar impactul asupra climatului este mai redus.
Dezavantajul freonului R32 este ca are o temperatura ridicata de refulare, avand o consecinta directa in degradarea uleiului care poate provoca defectiuni diferite ale compresoarelor. Temperatura de refulare trebuie sa fie limitata la un nivel acceptabil pentru a asigura functionarea corecta a sistemului si a compresorului. In comparatie cu R410A, freonul R32 are un potential de incalzire globala (GWP) cu o treime mai mic si este remarcabil pentru impactul sau redus asupra mediului.
R32 este potrivit pentru toate tipurile de climate din intreaga lume. R32 nu prezinta niciun efect negativ asupra mediului inconjurator, iar nivelul de performanta se incadreaza in clasa de energie electrica A+++.
R32 este un gaz incolor la temperatura obisnuita iar in stare lichida este incolor si transparent.
Azeotropia vs. Zeotropie
Azeotropia – este proprietatea unui amestec de lichide de a da prin fierbere vapori cu aceeasi compozitie ca a amestecului lichid din care provin.
Zeotropia – este proprietatea unui amestec de lichide de a da prin fierbere vapori cu compozitie diferita de cea a amestecului lichid din care provin. Este important ca acesti freoni sa fie incarcati in instalatia frigorifica doar in stare lichida.
In cazul freonului R32 nu exista niciun risc de fractionare, fiind gaz pur, acest lucru se numeste azeotropie. Azeotropia este un avantaj al freonului R32 fata de alti freoni cum ar fi R410A care este zeotrop, componentele amestecului azeotrop nu se vor separa in conditii normale de functionare, componentele amestecului fierb toate la aceeasi temperatura, dand vapori cu aceeasi compozitie ca a amestecului lichid din care provin.
Proprietati ale freonului R32:
-
Formula chimica: CH2F2
-
Greutatea moleculara: 52,02 g/mol
-
Punctul de congelare: -136°C
-
Punctul de fierbere: -51,7°C
-
Greutatea specifica (25° lichid): 0,958 g/cm3
-
Presiune de vapori (25°): 1,689 Mpa
-
Temperatura critica: 78,1°C
-
Densitate critica: 0,424 g/cm3
-
Solubilitate in apa (25°C): 0,44 W%
-
ODP (Ozone Depleting Potential): 0
-
Aspect: incolor
-
Miros: nici un miros ciudat
-
≥ de % puritate: 99,8
-
GWP (Global Warming Potential): 675
ATENTIE!
R32 nu este potrivit ca un inlocuitor pentru alti agenti frigorifici in sistemele existente. El trebuie sa fie utilizat numai in sistemele proiectate special pentru R32.